Notícies

Atenció Centrada en la persona

A la declaració de l’ Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2008 es defineix l’atenció centrada en la persona (ACP) com “aquella atenció que s’aconsegueix quan es posa a la persona en l’eix on interactuen la resta de dimensions relacionades amb: la intervenció basada en l’evidència científica, organització del servei, equip, interdisciplinarietat i ambient”

A partir d’aquí sorgeix la inquietud en les cures de la persona atesa dels professionals d’atenció, i sorgeix el model d’atenció centrada en la persona (ACP); una atenció que reivindica els drets de les persones, i que té en compte les particularitats i desitjos de cadascuna d’elles. Valoren la llibertat individual i l’autonomia com a drets imprescindibles per a gaudir d’una vida plena, independentment de l’edat o la capacitat cognitiva. Es té en compte els seus valors i les seves preferències tenint en compte la seva història de vida.
Posa a la persona com a eix en la atenció i la implica dins la seva cura i benestar. A l’àmbit de Catalunya s’identifiquen 3 fites:

 • L’aprovació de la llei 21/2000 (sobre drets d’informació concernent a la salut, autonomia del pacient i documentació clínica),
 • la Llei 39/2006 (de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència)
 • i la Llei 12/2007 (que assegura el dret de la ciutadania a viure dignament durant totes les etapes de la vida)

No hi ha una definició consensuada, però els documents del National voices (2013) és la més acceptada i diu: “Puc planificar la meva cura amb les persones que treballen per entendre’m a mi i al meu cuidador o cuidadors, donant-me el control i facilitant-me els servis per assolir els objectius que són importants per a mi”.

Aquest seria el concepte bàsic per entendre l’ACP.

Per desenvolupar aquest nou model, es fa un pla estratègic que va del 2016 al 2020.

BIBLIOGRAFIA:

 • L’ATENCIÓ CENTRADA EN LA PERSONA EN EL MODEL D’ATENCIÓ INTEGRADA I SOCIAL I SANITÀRIA DE CATALUNYA. 2016. Generalitat de Catalunya

http://presidencia.gencat. cat/web/.content/departament/plans_sectorials_i_interdepartamentals/PIAISS/docs/PIAISS_atencio_centrada_en_la_persona_201601.pdf

 • National Voices. Patient centred care 2020: calls and contributions from Health and social care charities; 2015

https://www.nationalvoices.org.uk/publications/our-publications/person-centred-care-2020

 • Organización Mundial de la Salud. Informe sobre salud en el mundo 2008

http://www.who.int/whr/2008/chapter3/es/

Millores en el centre

Actualment estem realitzant obres al nostre centre per tal de millorar la qualitat de l’atenció i la comoditat dels nostres residents.

En la planta zero es farà una redistribució de les zones destinades a la capella, perruqueria i infermeria, aquesta última estarà amb comunicació amb el saló per tal de facilitar l’accessibilitat de les persones usuàries i llurs familiars. Aquesta redistribució en permetrà augmentar i millorar els espais comuns d’aquesta planta.

També portaren a terme la remodelació de les diferents àrees de treball de la cuina.

Farem la reestructuració de la distribució de dues habitacions de la segona planta i els banys corresponents amb la finalitat de millorar l’accessibilitat i mobilitat de les persones usuàries a la vegada que incrementem el número de places assistencials en 1 plaça més.

Aquesta reforma implicarà l’adquisició de l’equipament necessari per aquestes noves habitacions, cal esmentar que els nous llits seran abatibles.

L'arbre dels desitjos

A l’arbre de Nadal, residents i professionals, pengem els desitjos que ens agradaria que es complissin el nou any que entra. A més de demanar salut, pau, amor, etc, també escrivim un regal que els faria molta il·lusió rebre el dia de reis. Entre els desitjos d’aquest any hi havia colònies, mocadors de coll, algun viatge, dinars amb les famílies, etc.

Un parell de dies abans del dia de reis, vam fer tres sortejos. Un per residents i usuaris de centre de dia de la planta psicogeriàtrica, un altre pels de la planta baixa i un altre pels professionals del centre.

Aquest any, els afortunats han sigut la Sra. Cinta, que va dir que li faria molta ilusió que els Reis li portessin una bossa de mà. Quina alegria es va portar!! No s’ho creia!!!

De l’equip de professionals, una auxiliar va demanar una rateta de laboratori per la seva filla. L’Adriana es va posar molt contenta quan els Reis Mags li van donar.

I La Sra. Victòria, que va demanar un pernil per repartir amb tota la residència.

1701 01
1701 02
1701 03
1701 04

Mètode de validació

Aquest any hem començat a utilitzar el mètode de validació com a instrument per comunicar-nos millor amb les persones grans desorientades.

Què es la validació? El que es tracta és de donar valor a les persones. Amb les diferents tècniques, verbals i no verbals i amb la reminiscència, s’acompanya a la persona a trobar els recursos que tenia en el passat per resoldre tasques de vida no resoltes, que apareixen en el present en forma d’ansietat, angoixa o depressió.

L’empatia i la escolta activa són les claus per poder fer una sessió de validació. Posar-nos al lloc de l’altre, i sentir el que la persona està sentint en aquell moment per entendre les seves necessitats i així poder-la validar.
La persona, al ser validada i sentir-se escoltada pot expressar sentiments i emocions, reduint així el seu nivell d’ansietat.

Hem començat a utilitzar la validació amb persones en les diferents fases que explica el mètode. En la fase I (malorientació) he treballat amb una persona que tenia la necessitat de sentir-se reconeguda i escoltada. Vaig fer 8 sessions amb ella i després d’uns mesos, aquesta persona s’ha posat en contacte amb la seva germana, amb la que no tenia relació des de feia molts anys.

S’han treballat també amb diverses persones en fase II ( confusió temporal). Amb la Sra. C, també he fet 8 sessions de validació. En aquest cas, el que vaig validar va ser la necessitat que té de ser reconeguda per la seva feina. En aquest cas, i donada la seva necessitat, s’ha inclòs a la persona en el taller de coses de casa perquè pugui satisfer la seva necessitat: para la taula, doblegar roba, etc.

Amb fase III he fet 4 sessions amb dos persones diferents. Aquestes persones ja no tenen llenguatge. S’expressen a traves del moviment. La seva necessitat era la de sentir-se útils i productives.

Us poso l’enllaç de youtube on podeu veure una sessió de validació de la Naomi Feil amb una persona en fase III:

 

 • 1
 • 2
 • 3
 • la torrassa logo peu

  La TORRASSA Serveis a la Dependència

  Carrer Santiago Apòstol, 55

  08903 L'Hospitalet de Llobregat (BARCELONA)

  Tel:+34 934 226 239
  Fax: +34 935 190 250

  Gerapp

  gerapp