Mètode de validació
Aquest any hem començat a utilitzar el mètode de validació com a instrument per comunicar-nos millor amb les persones grans desorientades.
Què es la validació? El que es tracta és de donar valor a les persones. Amb les diferents tècniques, verbals i no verbals i amb la reminiscència, s’acompanya a la persona a trobar els recursos que tenia en el passat per resoldre tasques de vida no resoltes, que apareixen en el present en forma d’ansietat, angoixa o depressió.
L’empatia i la escolta activa són les claus per poder fer una sessió de validació. Posar-nos al lloc de l’altre, i sentir el que la persona està sentint en aquell moment per entendre les seves necessitats i així poder-la validar.
La persona, al ser validada i sentir-se escoltada pot expressar sentiments i emocions, reduint així el seu nivell d’ansietat.
Hem començat a utilitzar la validació amb persones en les diferents fases que explica el mètode. En la fase I (malorientació) he treballat amb una persona que tenia la necessitat de sentir-se reconeguda i escoltada. Vaig fer 8 sessions amb ella i després d’uns mesos, aquesta persona s’ha posat en contacte amb la seva germana, amb la que no tenia relació des de feia molts anys.
S’han treballat també amb diverses persones en fase II ( confusió temporal). Amb la Sra. C, també he fet 8 sessions de validació. En aquest cas, el que vaig validar va ser la necessitat que té de ser reconeguda per la seva feina. En aquest cas, i donada la seva necessitat, s’ha inclòs a la persona en el taller de coses de casa perquè pugui satisfer la seva necessitat: para la taula, doblegar roba, etc.
Amb fase III he fet 4 sessions amb dos persones diferents. Aquestes persones ja no tenen llenguatge. S’expressen a traves del moviment. La seva necessitat era la de sentir-se útils i productives.
Us poso l’enllaç de youtube on podeu veure una sessió de validació de la Naomi Feil amb una persona en fase III: